ترون چیست به زبان ساده؟ ارز دیجیتال trx چگونه کار می کند؟ مزایا و معایب رمز ارز Tron چه مواردی هستند؟ بهترین کیف پول های ترون کدامند؟
ترون (tron) یکی از محبوبترین پروژههای بازار کریپتوکارنسی به حساب میآید. این پروژه در حوزههای متاورس، توکن های NFT، توسعه برنامههای غیر متمرکز و پلتفرمهای سرگرمی فعالیت میکند و به همین دلیل مورد توجه بسیاری از کاربران است. بسیاری از کاربران این پروژه را یکی از رقیبان اصلی پلتفرمهای یوتیوب و تیک تاک میدانند و معتقدند که در آینده tron میتواند جایگزین این برنامهها شود. در این مقاله قصد داریم تا همه چیز درمورد ارز ترون را مورد بررسی قرار دهیم.
ترون چیست به زبان ساده
ترون (Tron) یک شبکه بلاک چینی متن باز و غیر متمرکز است که در سال 2017 برای اشتراک گذاری محتواهای سرگرمی و ساخت قراردادهای هوشمند ساخته شد. این شبکه در ابتدا بر بستر شبکه اتریوم با استاندارد ERC-20 توسعه پیدا کرد؛ اما تنها یک سال بعد با پیشرفتهای چشمگیر و استقبال کاربران، شبکه بلاک چینی مخصوص خود را ساخت. هدف اصلی این پروژه کمک به تولیدکنندگان محتوا است تا بتوانند بدون واسطه، محتوای خود را به اشتراک بگذارند و در ازای آن، پاداش دریافت کنند.
تولید کنندگان محتوا به دلیل وجود واسطههایی مانند یوتیوب، فیسبوک و سایر شرکتهای متمرکز با محدودیتهای مختلف مواجه هستند و نمیتوانند به صورت مستقیم و بدون واسطه با شرکتها و تیمهای مختلف همکاری کنند. شبکه tron به کمک تکنولوژی بلاک چین و با ساخت برنامه های غیر متمرکز، در تلاش است این شرکتها را از بخش تولید محتوا حذف کند تا کاربران بتوانند به راحتی به کسب درآمد بپردازند.
شبکه tron در ابتدا تنها برای ساخت محتواهای سرگرمی ایجاد شده بود؛ اما بعد از استقبال کاربران تصمیم گرفت تا توسعه برنامه های DApp و قراردادهای هوشمند را در بستر خود فراهم کند. به همین دلیل این شبکه بلاک چین اختصاصی خود با نام شبکه tronix را ایجاد کرد. رمزنگاری اطلاعات در این بلاک چین، مشابه شبکه بیت کوین است و از مدل رمزنگاری UTXO استفاده میکند. مدل رمزنگاری UTXO شفافیت بالایی در شبکه ایجاد میکند و به کمک آن کاربران میتوانند تراکنشهای خود را در بستر شبکه انجام دهند و آن را ردیابی کنند.
تاریخچه ارز ترون (TRX)
ایده ساخت یک شبکه غیر متمرکز برای اشتراک گذاری محتواهای سرگرمی اولین بار توسط جاستین سان (justin sun) مطرح شد. جاستین سان کارآفرین سنگاپوری است که سابقه کاری موفقی در حوزه بلاک چین و تکنولوژی دارد. او تا قبل از شروع پروژه tron، در شبکه ریپل به عنوان مدیر ارشد و مشاور فنی فعالیت می کرد. همچنین وی به عنوان یکی از بنیان گذاران بازی clash of king، نقش مهمی در توسعه این بازی ایفا کرد.
جاستین سان در سال 2017 در وایت پیپر tron، ایده ساخت بلاک چینی غیر متمرکز برای تولید محتواهای سرگرم کننده را مطرح کرد. تنها یک سال بعد، توسعه دهندگان متعددی علاقه خود را به همکاری در این پروژه اعلام کردند و در سال 2018، دفاتر توسعه این پروژه در سنگاپور و سانفرانسیسکو افتتاح شد. این پروژه در ابتدا با استاندارد ERC-20 و در بستر شبکه اتریوم ساخته شد اما بعد از توسعه و جذب سرمایه، تیم توسعه تصمیم گرفت تا شبکه منحصر به فرد این پروژه را ایجاد کند. در نهایت در همان سال 2018، شبکه ترون با استاندارد TRC-20 ساخته و به بازار کریپتوکارنسی معرفی شد.
از زمان عرضه این پروژه تا به امروز، ترون توانسته موفقیتهای بسیاری کسب کند و در لیست 20 رمز ارز برتر بازار کریپتو قرار گیرد. این پروژه اعتماد شرکتهای بزرگی مانند boofeng (پلتفرمی برای تماشای فیلم)، Baidu (موتور جستجوی چینی) و Samsung را به خود جلب کند. تیم فعلی ترون بیش از 100 توسعه دهنده دارد و کشورهایی مانند توکیو، ایالات متحده و پکن فعالیت میکنند.
ارز دیجیتال ترون چیست؟
شبکه tron دارای کوین بومی با نماد TRX است. این رمز ارز در رتبه یازدهم سایت coinmarketcap قرار گرفته و جزو محبوبترین ارزهای دیجیتال به حساب میآید. تعداد عرضه ارزهای TRX نامحدود است و حد مشخصی ندارد. در زمان نگارش این مقاله حدود 100 میلیارد کوین TRX ایجاد شده و حدود 71.6 میلیارد آنها در بازار عرضه شده است. از این 71.6 میلیارد، حدود 45 درصد از کوینها در دست تیم توسعه قرار دارد و مابقی بین معامله گران و سرمایه گذاران تقسیم شده است.
کاربران میتوانند از طریق صرافیها و کیف پولها، کوین بومی tron را استیک کنند و پاداش مشخصی دریافت نمایند. نودها میتوانند با ذخیره 9999 کوین TRX به عنوان ولیدیتور در شبکه فعالیت کنند و پاداش بیشتری دریافت نمایند. بهترین بستر برای ولیدیتورها، کیف پولهای نرم افزاری و سخت افزاری است.
رمز ارز ترون چگونه کار می کند؟
شبکه tron دارای مقیاس پذیری بالایی است و تراکنشها با سرعت بالا و میزان کارمزد پایین اجرا میشوند. در این شبکه هر ثانیه حدود 2000 تراکنش انجام میشود که این تعداد، در مقایسه با شبکه اتریوم که در یک ثانیه تنها 25 تراکنش انجام میدهد، بسیار مطلوب است. همچنین برای بالا بردن مقیاس پذیری خود از الگوریتم اجماع گواه اثبات سهام یا (Delegated Proof Of Stake) استفاده میکند.
این الگوریتم، مشابه الگوریتم اثبات سهام (proof of stake) است؛ با این تفاوت که نودها چندین نماینده برای تایید تراکنشها انتخاب میکنند و نودهای تایید کننده یا ولیدیتور، بر روی تراکنشها نظارت دارند. در واقع در این الگوریتم دو نوع نود تولید کننده (block produce) و تایید کننده (validator) وجود دارد.
نودهای تولید کننده کوین بومی شبکه را در آدرسهای مشخصی استیک میکنند. نودهای تایید کننده نیز به عنوان نماینده تمامی نودها و به انتخاب اعضای شبکه انتخاب میشوند تا تراکنشهای انجام شده را تایید نمایند. این مکانیزم باعث میشود تا تراکنشها با سرعت بالاتری پردازش شوند و مقیاس پذیری شبکه افزایش یاید.
بلاک چین tron از معماری چند لایه ساخته شده است. این شبکه برای افزایش عملکرد، 3 لایه مختلف در بلاک چین خود ایجاد کرده است. هر کدام از این لایهها وظایف مشخصی بر عهده دارند که به صورت خلاصه موارد زیر هستند:
- لایه اپلیکیشن (application layer): این لایه برای توسعه دهندگان ساخته شده تا در آن بتوانند قراردادهای هوشمند را ایجاد کنند و به توسعه برنامههای غیر متمرکز DApp بپردازند.
- لایه ذخیره (storage layer): همان طور که از نام این لایه مشخص است، اطلاعات تراکنش ها و بلوک ها در این لایه ثبت میشود.
- لایه اصلی (core layer): لایه اصلی برای مدیریت ذخیره اطلاعات است. نودها در این لایه اطلاعات را بررسی و تایید میکنند.
مزایای ارز دیجیتال ترون
- کاربران در این شبکه علاوه بر ساخت محتواهای سرگرمی، میتوانند برنامه غیرمتمرکز خود را ایجاد کنند. در واقع این شبکه بستری را فراهم میسازد تا توسعه دهندگان با نوشتن قراردادهای هوشمند، برنامههای DApp خود را ایجاد و توسعه دهند.
- میزان مقیاس پذیری شبکه tron بالاست و تراکنشها با سرعت خوبی در شبکه ثبت و پردازش میشوند. علاوه بر این، کارمزد شبکه بسیار پایین است و کاربران بدون نیاز به هزینه اضافی، میتوانند داراییهای خود را از طریق ارز TRX منتقل کنند. این موضوع برای توسعه دهندگان نیز وجود دارد و با پرداخت کارمزد پایینی میتوانند برنامه خود را توسعه دهند.
- به تازگی این شبکه در حوزه متاورس و ساخت توکن های NFT وارد شده است. متاورس نقش پررنگی در آینده تکنولوژی ایفا خواهد کرد. در زمان نگارش این مقاله، tron در بیشتر پروژههای متاورسی همکاری میکند. اگر این همکاریها ادامهدار باشند، این ارز میتواند به عنوان یکی از شبکههای تاثیرگذار در آینده متاورس فعالیت کند و سود کلانی کسب نماید.
- این شبکه از الگوریتم گواه اثبات سهام استفاده میکند و برخلاف شبکههایی مانند بیت کوین، فرآیند استخراج یا ماینینگ در آن انجام نمیشود. این موضوع باعث میشود تا میزان مصرف انرژی شبکه کاهش یابد و مشکلات محیط زیستی برای tron ایجاد نشود.
معایب ارز دیجیتال ترون
- این پروژه از برنامه زمانی خود عقب است و تیم توسعه طبق نقشه راه پیش نمیرود. همین موضوع باعث میشود تا ترون در رقابت با سایر پروژهها عقب بماند و نتواند عملکرد مناسبی از خود ثبت کند.
- یکی از بزرگترین ریسکهای موجود برای سرمایه گذاری در این پروژه، زنجیره تامین ضعیف ترون است. در واقع از 100 میلیارد توکن TRX ایجاد شده شبکه، حدود 30 میلیارد آن در بازار عرضه نشده است. تعداد بالای این توکنها میتواند قیمت رمز ارز را با پامپ و دامپ های انفجاری همراه کند. علاوه بر این موضوع، حدود 45 درصد از کل ارزهای شبکه در اختیار تیم توسعه قرار دارند و هنوز شبکه غیر متمرکز نیست.
- به دلیل وجود الگوریتم گواه اثبات سهام (DPoS)، احتمال حمله 51 درصدی به شبکه وجود دارد. در واقع به دلیل آنکه تعداد نودهای تایید کننده محدودی در شبکه فعالیت میکنند؛ ممکن است یک نهنگ وارد اکوسیستم tron شود و بیشتر قدرت نودها را به دست بگیرد. همچنین ممکن است نودهای تایید کننده یک گروه خرابکاری یا کارتل تشکیل دهند و شبکه را متمرکز کنند.
مقایسه ترون و اتریوم (TRX vs ETH)
- شبکه اتریوم غیرمتمرکزتر از شبکه tron است. در واقع اتریوم به دلیل استفاده از الگوریتم اثبات سهام (PoS)، شبکه خود را مقیاسپذیرتر و غیرمتمرکزتر کرده است. در مقابل شبکه trx به دلیل استفاده از الگوریتم گواه اثبات سهام (DPoS) و محدود بودن تعداد نودها، شبکه ای متمرکزتر از اتریوم است و احتمال حمله 51 درصدی در آن وجود دارد.
- شبکه ترون میزان مقیاس پذیری بیشتری نسبت به شبکه اتریوم دارد و به دلیل استفاده از معماری چند لایه و الگوریتم DPoS دارای سرعت تراکنش بالاتر و میزان کارمزد پایینتری در مقایسه با اتریوم است.
- میزان اعتماد و مقبولیت کاربران نسبت به اتریوم بیشتر است. اتریوم در رتبه 2 و ترون در رتبه 11 ام از محبوبترین ارزهای دیجیتال بازار قرار گرفتهاند. همچنین شبکه اتریوم تعداد کاربر بیشتری نسبت به tron دارد.
- شبکه اتریوم بستر بهتری برای ساخت قراردادهای هوشمند و توسعه برنامههای DApp به حساب میآید. اکثر توسعه دهندگان و برنامه نویسان با استانداردهای این شبکه آشنا هستند و ترجیح میدهند که برنامه خود را در اتریوم ایجاد کنند.
- شبکه tron بستر مناسب تری برای برنامههای تولید محتوا و بازیهای غیر متمرکز است. این شبکه از همان ابتدا در زمینه تولید محتوای غیر متمرکز وارد بازار کریپتوکارنسی شد و اکثر کاربران این شبکه را به همین خاطر میشناسند.
نقشه راه ترون در سال های آینده
بر طبق وایت پیپر tron، این شبکه قرار است در 6 فاز به صورت کامل تکمیل شود. در زمان نگارش این مقاله، 3 فاز از 6 فاز کلی این پروژه تکمیل شده و پروژه ترون 3 قدم دیگر برای تکمیل شدن دارد. فازهای باقیمانده از این پروژه موارد زیر هستند:
فاز چهارم (apollo): فاز چهارم یا فاز آپولو قرار است تا پایان سال 2023 تکمیل شود. در این فاز کاربران و توسعه دهندگان میتوانند توکن های مختص اکوسیستم خود را از طریق استاندارد TRC-20 بسازند. علاوه بر این در فاز چهارم قرار است یک پلتفرم معاملاتی در شبکه ایجاد شود تا نقدینگی لازم برای اکوسیستمها را تامین کند.
فاز پنجم (Star trek): این فاز در سال 2025 تکمیل میشود. در این مرحله پلتفرمهای غیرمتمرکز گیم در این شبکه ایجاد شده و توسعه پیدا میکنند. در واقع در این مرحله قرار است امکان ساخت بازیهای غیر متمرکز برای توسعه دهندگان فراهم شود.
فاز ششم (Eternity): فاز آخر شبکه tron در سال 2027 تکمیل خواهد شد. در این فاز قرار است سیستم crowdfunding به شبکه اضافه شود. این سیستم باعث میشود تا کاربران بتوانند بر روی بازیها سرمایه گذاری نمایند و در داخل آنها، آواتارها و اشیای مختلف را خرید و فروش کنند.
پیش بینی قیمت ارز ترون (TRX)
یکی از بهترین روشها برای پیش بینی قیمت ارز TRX، تحلیل تکنیکال است. نمودار زیر، چارت قیمت ارز ترون را در تایم فریم هفتگی نشان میدهد. همان طور که مشخص است قیمت از ابتدای سال 2023 روند نزولی 2 ساله خود را شکسته و وارد کانال صعودی شده است. در زمان نوشتن این مقاله، قیمت در حال رسیدن به سقف کانال است. در صورت واکنش به سقف کانال، احتمال کاهش قیمت تا سطح 0.07 دلار وجود دارد.
در صورتی که اصلاح قیمت شدید باشد و با حجم معاملات بالایی روبرو شود، امکان ریزش قیمت تا ناحیه حمایتی 0.051 تا 0.059 دلار وجود دارد. در مقابل در صورتی که قیمت بتواند از سقف کانال خود عبور کند، احتمال رشد قیمت تا محدوده های 0.09 تا 0.95 و 0.1 تا 0.11 دلار وجود دارد. این میزان رشد به حجم معاملات نیز وابسته است؛ زیرا تا زمانی که خریدار قیمت وارد معاملات این ارز نشود، نمی توان انتظار بالایی از آن داشته باشیم.
بیشتر بخوانید: آینده ارز ترون (TRX) در سالهای آتی چگونه پیش بینی می شود؟
نحوه خرید و فروش رمز ارز ترون
همانطور که اشاره شد، رمز ارز TRX کوین بومی شبکه ترون که در اکثر صرافیها لیست شده است. صرافیهای متمرکز مانند بایننس (binance)، کوکوین (kucoin)، کراکن (kraken)، هیوبی (huobi) و کوین بیس (coinbase) و صرافیهای غیر متمرکز مانند یونی سواپ (uniswap)، سوشی سواپ (sushiswap) و صرافی پنکیک سواپ (pancakeswap) بهترین گزینهها برای خرید و فروش ارز TRX محسوب میشوند.
پیشنهاد میشود که کاربران برای ذخیره یا استیک ارز TRX از کیف پولهای ارز دیجیتال استفاده کنند. کیف پولها امنیت بالاتری نسبت به صرافیها دارند و کاربران به راحتی میتوانند به بهترین ولیدیتورهای شبکه متصل شوند و ارز خود را استیک کنند. کیف پولهای تراست ولت، متامسک، اکسودوس، اتمیک والت، لجر نانو اس و ترزور بهترین ولتها برای هولد و استیک ارز TRX هستند.
بهترین کیف پول های ترون
علاوه بر ولتهای معرفی شده، تیم توسعه tron کیف پول٬هایی مخصوص ارز دیجیتال TRX ایجاد کرده است. این کیف پولها در بستر شبکه tronix ساخته شدهاند و معروفترین آنها موارد زیر هستند:
- tronlink wallet
ترون لینک محبوبترین کیف پول در بستر شبکه tron است. این کیف پول امنیت بالا و رابط کاربری سادهای دارد و افراد به راحتی میتوانند از آن استفاده کنند. در این کیف پول، امکان استیک ارز TRX وجود دارد و کاربران در سیستم عاملهای اندورید، IOS و ویندوز میتوانند از این ولت استفاده کنند. همچنین افراد میتوانند به عنوان ولیدیتور یا نود تایید کننده تراکنشها در این ولت فعالیت کنند. - tronscan wallet
از دیگر کیف پولهای محبوب برای معامله ارز TRX میتوان به ترون اسکن اشاره کرد. این کیف پول تحت وب است و به عنوان افزونه در اکثر مرورگرها قابل اجراست. این کیف پول دسترسی بالایی دارد و برای افرادی که تعداد معاملات زیادی در شبکه tron انجام میدهند، مناسب است. از معایب بزرگ این کیف پول میتوان به امنیت پایین آن اشاره کرد. در واقع چون tron scan در بستر وب اجرا میشود؛ در معرض حمله خرابکاران و هکرها قرار میگیرد. - tron wallet
از دیگر ولتهای محبوب در این شبکه میتوان به کیف پول ترون ولت اشاره کرد. این کیف پول برای موبایل طراحی شده و در سیستم عاملهای اندروید و IOS اجرا میشود. tron wallet متن باز و با امنیت بسیار بالاست که میتواند کلیدهای خصوصی کاربران را به صورت local ذخیره کند.
سخن پایانی
«ترون چیست به زبان ساده؟» Tron یک شبکه بلاک چینی همتا به همتا که با هدف ایجاد بستری برای ساخت قراردادهای هوشمند و تولید محتواهای سرگرم کننده ایجاد شده است. این شبکه قصد دارد شرکتهای واسطه بین تولید کنندگان محتوا را حذف نماید تا آنها بتوانند به صورت غیر متمرکز درآمد و پاداش بیشتری کسب کنند.
ترون با استفاده از معماری چند لایه و الگوریتم گواه اثبات سهام، عملکرد مناسبی در پردازش تراکنشها از خود ثبت کرده است. با این اوصاف تعداد توسعه دهندگان این شبکه کمتر از اتریوم است. به نظر میرسد که ارز دیجیتال Trx در بحث توسعه قراردادهای هوشمند چندان موفق نبوده اما درباره ساخت بازیهای غیرمتمرکز و پلتفرمهای تولید محتوا، عملکرد خوبی داشته است.
به نظر میرسد در آینده این ارز دیجیتال بتواند در بحث ساخت بازی، تولید محتوا و ساخت توکن های NFT موفق عمل کند. شرکتهای بزرگی با این پلتفرم همکاری دارند. همچنین این شبکه در اکثر پروژههای متاورسی حضور دارد و با این اوصاف احتمال موفقیت این پروژه در سالهای آتی بسیار زیاد است.
سوالات متداول
چگونه ارز دیجیتال ترون استخراج کنیم؟
کوین TRX غیر قابل استخراج است؛ یعنی فرآیند ماینینگ در آن وجود ندارد و ماینری در شبکه فعالیت نمی کند. کاربران با خرید ارز TRX و استیک آن می توانند در پردازش شبکه مشارکت داشته باشند. در واقع کاربران دیگر نیازی به دستگاه های ماینر، ماشین محاسبه سود و سایر هزینه ها ندارند و تنها باید کوین بومی شبکه را خریداری و در آدرس های مشخص قفل کنند.
چگونه ترون رایگان بگیریم؟
برخی از بازی ها و سایت هایی هستند که در قبال بازی و انجام کارهای ساده، می توان کوین TRX از آن ها دریافت نمود. سایت هایی مانند free-tron.com، faucetcrypto.com و firefaucet.win از جمله وبسایت هایی هستند که کاربران میتوانند به صورت رایگان از طریق آنها ارز TRX رایگان دریافت کنند.
چگونه ترون بخریم؟
ارز دیجیتال TRX در اکثر صرافی ها و کیف پول ها لیست شده است. کاربران با ورود به صرافی های ارز دیجیتال میتوانند ارز دیجیتال TRX را خرید و فروش کنند. صرافی های یونی سواپ، بایننس، هیوبی، کوین بیس، کوکوین و پنکیک سواپ بهترین صرافی های خارجی برای معامله ارز TRX محسوب می شوند.
ترون کلاسیک چیست؟
Tron classic یک پروژه در بستر شبکه اتریوم با استاندارد ERC-20 که توکن بومی خود را با نماد TRXC در بازار عرضه کرده است. اطلاعات دقیقی راجع به این پروژه در دسترس نیست اما به نظر میرسد tron classic یک شت کوین و کلاهبرداری است و ارزش سرمایه گذاری ندارد.
آیا توکن سوزی در tron اتفاق می افتد؟
بله. فرآیند توکن سوزی در این شبکه از طریق الگوریتم اثبات سوزاندن (proof of burning) انجام میشود. در این فرآیند کاربران توکن های خریداری شده را به آدرسهای مشخص و غیرقابل دسترس ارسال میکنند و در ازای آن، از شبکه پاداش میگیرند.