معاملات اسکالپ یا اسکالپ تریدینگ (Scalp Trading) یکی از استراتژیهای پرطرفدار در بین تریدرهای بازار فارکس و ارز دیجیتال محسوب میشود. در این سبک از معامله، معاملهگران به دنبال به دست آوردن سودهای اندک هستند و در طول روز، ممکن است بین 10 تا 100 معامله را تجربه کنند.
به دست آوردن سودهای اندک اما متعدد راحتتر از کسب سودهای بزرگ محقق خواهد شد. اگر شما نیز علاقمند هستید تا با این استراتژی برتر و سریع آشنا شوید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
اسکالپ تریدینگ (Scalp Trading) چیست؟
اسکالپ تریدینگ یا اسکالپینگ به عنوان سریعترین سبک معاملات دستی در نظر گرفته میشود که هدف آن به دست آوردن سود در بازه زمانی چند دقیقهای است. در حقیقت، در معاملات اسکالپ، معاملهگران با خرید و فروش متعدد سهام در مدت زمان کوتاه، از نوسانات جزئی بازار نیز بهره میبرند. تحلیلگرانی که از این استراتژی استفاده میکنند، در هر روز، در حدود 10 تا 100 معامله انجام میدهند. این سبک معاملاتی با عنوان «نوسانگیری» یا «ریزهخواری» نیز شناخته میشود و معاملهگرانی که از این استراتژی استفاده میکنند، «اسکالپر» نامیده میشوند.
در این شکل از معاملات، معاملهگران دورههای زمانی بسیار کوتاه را انتخاب کرده و معاملات آنها، تنها بین چند ثانیه تا چند دقیقه طول میکشند. در واقع، اسکالپرها قبل از شروع معاملات خود، بهترین دوره زمانی معاملاتی را مشخص کرده و تنها در آن بازه، معامله خواهند کرد. بر اساس این استراتژی، با پیشگیری از بروز ضررهای بزرگ، سودهای کوچک و متعدد به دست آمده در نهایت به سودی قابلتوجه تبدیل خواهند شد.
لازم است توجه داشته باشیم که سریعترین روش معاملاتی از نظر زمان باز و بسته کردن معاملات، معاملات فرکانس بالا یا HTF (High-Frequency Trading) است و اسکالپ تریدینگ در جایگاه پس از آن قرار میگیرد.
HTF روشی است که بر اساس آن، تنها در یک دقیقه، صدها و حتی هزاران معامله قابل انجام است. البته این کار تنها توسط رایانهها امکانپذیر است. اما در روش اسکالپینگ، معاملات توسط انسان و به صورت دستی نیز قابل اجرا هستند.
مزایا و معایب معامله اسکالپ
معاملات اسکالپ یکی از سبکهای برتر معاملاتی محسوب میشود که برای تریدرهای مسلط به تحلیل تکنیکال، فرصتی بسیار مناسب برای به دست آوردن سود خواهد بود. این روش معاملاتی دارای مزایای متعددی است که در ادامه، به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
- امکان به دست آوردن سود برای افرادی که مایل به حفظ بلندمدت سهام نیستند؛
- فراهم بودن امکان انجام معاملات بیشتر در مقایسه با معاملات با دورههای زمانی طولانیتر (حتی در بازارهای راکد هم تحرکات قیمتی اندک وجود دارد)؛
- کنترل آسانتر احساسات و هیجانات معاملهگر به خاطر دسترسی سریعتر به اهداف معاملاتی؛
- کاهش ریسک معاملات به دلیل کوتاه بودن دوره زمانی معاملات؛
- امکان به دست آوردن سودهای اندک توسط معاملهگران تازهوارد این حوزه پس از آشنایی ابتدایی با این استراتژی.

مانند سایر شیوههای معاملاتی، این روش نیز با وجود مزایایی که دارد، دارای معایبی نیز است که در ادامه، به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
- زیاد بودن احتمال عدم موفقیت در این استراتژی برای افرادی که سرعت عمل و دانش ریاضی خوبی ندارند؛
- لزوم دنبال نمودن قیمتها به طور لحظهای؛
- سطح بسیار بالای استرس در این سبک از معاملات.
اسکالپر کیست؟
به معاملهگرانی که از استراتژی اسکالپ استفاده میکنند، اسکالپر (Scalper) نامیده میشوند. این افراد نه تنها به سطح بالایی از دانش ریاضی و آشنایی کامل با اصول تحلیل تکنیکال نیاز دارند، به صرف زمان کافی نیز ملزم خواهند بود چون که بررسی تغییرات بازار و آمار و اخبار آن فعالیتی زمانبر در نظر گرفته میشود. به همین دلیل است که اگر بخواهیم به عنوان یک اسکالپر فعالیت کنیم، باید آن را به صورت شغلی تماموقت در نظر بگیریم.
اسکالپرها بعد از بررسی کامل موقعیت و مناسب بودن تمام عوامل برای ورود، معامله خود را باز کرده و بعد از گذشت زمانی کوتاه و تحقق هدف معاملاتی خود، از معامله خارج میشوند. با تکرار این کار، سودهای اندکی به دست آمده که مجموع آنها، مبالغ قابلتوجهی را حاصل خواهد کرد. به همین دلیل، ممکن است در طول یک روز، دهها بار معامله کرده تا بتوانند به بازدهی مورد نظر خود دست یابند.

ویژگی های اسکالپرهای موفق
برای تبدیل شدن به اسکالپری موفق، لازم است تا مشخصات زیر را داشته باشیم و همواره آنها را در خود تقویت نماییم:
- سرعت عمل بالا و توانایی تصمیمگیری سریع
- توانایی تحلیل سریع روند بازار
- تسلط کامل بر اصول تحلیل تکنیکال و برخورداری از تجربه کافی
- انعطاف پذیر بودن در شرایط متغیر و پرنوسان بازار
- صرف انرژی و زمان کافی برای یافتن معامله مناسب
- توانایی تحمل استرس و هیجانات بالا

انواع اسکالپرها
اسکالپرها به دو دسته «تریدرهای اختیاری» و «تریدرهای سیستماتیک» دستهبندی میشوند:
- تریدر سیستماتیک: این تریدرها یک سیستم بسیار منظم برای نقاط ورود و خروج خود تعریف کرده و معاملات خود را بر اساس آن پیش خواهند برد. به عبارت دیگر، تریدر تنها در شرایط خاصی از بازار، وارد شده و بر اصول خود نیز پایبند است. این افراد معمولاً بر اساس حدس و گمان عمل نمیکنند.
- تریدر اختیاری: تریدرهای اختیاری در لحظه عمل کرده و مطابق با شرایط بازار تصمیم میگیرند. این افراد عوامل خاصی را برای ورود و خروج خود تعریف کرده، اما در مورد آنها به صورتی سختگیرانه و با وسواس عمل نمیکنند. در حقیقت، آنها بیشتر با توجه به حس درونی و طرز تفکر خود، به صورت لحظهای تصمیمگیری و عمل میکنند.

چند نکته مهم برای اسکالپرها
همان طور که گفته شد، اسکالپینگ یکی از روشهای معاملاتی سودآور در بازار فارکس و ارزهای دیجیتال محسوب میشود. البته لازم است توجه داشته باشیم که هر بازاری نیز دارای استانداردهای لازم برای اجرای این سبک از معاملات نیست. به همین دلیل، لازم است تا قبل از آغاز معامله خود، به چهار نکته مهم زیر توجه داشته باشیم:
- نقدشوندگی بیشتر، سود بیشتر: نقدشوندگی به عنوان حجم سفارشاتی تعریف میشود که در یک زمان مشخص در بازار اجرا میشوند. این مفهوم در معاملات اسکالپ اهمیت زیادی خواهد داشت چون که در این سبک از معاملات، ما به دنبال نوسانات کوچک بازار بوده و میخواهیم که سفارشات در همان قیمت درخواستی ما انجام شوند. کمی جابجایی در سفارشات احتمال به وجود آمدن زیان برای ما را افزایش خواهد داد. لازم است توجه داشته باشیم که هر چقدر نقدشوندگی یک بازار بیشتر باشد، سفارشات ما نیز دقیقتر اجرا شده و سود ما نیز بیشتر خواهد بود.
- بروکر مناسب با سبک خود را انتخاب کنیم: اسکالپرها در هر روز، بین 10 تا 100 معامله انجام داده و به صورت مکرر وارد بازار میشوند. به همین دلیل، لازم است حرکتها و سودهای بیشتری در بازار حاصل شود تا آنها به سود دست یابند. بنابراین، توصیه میشود در هنگام انتخاب بازار، میزان اسپرد معاملات را نیز به دقت بررسی کنیم. معمولاً، بازارهایی که از نقدشوندگی بالایی برخوردار هستند، اسپرد پایینتری خواهند داشت.
مسئله دیگری که اسکالپرها باید در انتخاب بروکر خود در نظر بگیرند، کمیسیون است. دریافت یا عدم دریافت کمیسیون از بروکری به بروکر دیگر و یا حتی در حسابهای معاملاتی یک بروکر نیز با هم تفاوت دارند. بعضی از بروکرها اسپرد بالاتری داشته اما بعضی اسپرد خود را کاهش میدهند و این کاهش را از طریق دریافت کمیسیون جبران میکنند. بنابراین، لازم است تا به این مسئله دقت کرده و از این نظر نیز بروکرها را با یکدیگر مقایسه کنیم.
3. در انتخاب حجم اهرم وسواس به خرج دهیم: استفاده از لوریج یا اهرم ساز و کاری است که امکان کسب سود را برای ما تا چندین برابر افزایش میدهد. با این حال، لازم است توجه داشته باشیم که انتخاب اهرم بالا در معاملات اسکالپ، ریسک معاملات ما را هم تا حد زیادی افزایش خواهد داد تا حدی که امکان دارد تمام سرمایه خود را در یک معامله از دست بدهیم. به همین دلیل، لازم است تا در انتخاب و استفاده از لوریج در معاملات اسکالپ دقت زیادی به خرج دهیم.
4. همواره اخبار را دنبال کنیم: اسکالپرهای موفق هیچگاه از پیگیری اخبار و تاثیری که بر روند بازار خواهند داشت، غافل نمیشوند. در واقع، با توجه به ماهیت نوسانی بازار، خبرهای منتشر شده ممکن است به این نوسانات دامن زده و روند حرکت بازار را بر علیه ما تغییر دهند. به همین خاطر، توصیه میشود که همیشه به تقویم اقتصادی بروکر خود توجه کرده و رویدادهای مهم را نیز در نظر داشته باشیم.
سه مورد از بهترین استراتژی های معاملات اسکالپ
همان طور که پیش از این اشاره کردیم، تحلیل تکنیکال مهمترین رکن در معاملات اسکالپ به شمار میرود. به همین دلیل، در صورتی که به انجام این سبک از معاملات تمایل داشته باشیم، لازم است تا با اصول و جنبههای مختلف تحلیل تکنیکال آشنایی کامل داشته باشیم. استراتژیهای زیادی در معاملات اسکالپینگ وجود دارد که بسیاری از آنها نیز مفید هستند.

در ادامه، به سه مورد از بهترین استراتژیهای معاملات اسکالپ اشاره میکنیم که به کمک اندیکاتورها عملی میشوند:
- معاملات اسکالپ با استفاده از اندیکاتور استوکاستیک (Stochastic)
اندیکاتور استوکاستیک ارتباط بین قیمت بسته شدن یک سهم و بازه قیمتی آن را نسبت به محدوده زمانی آن، نشان میدهد. این اندیکاتور بر اساس این فرض بنا شده است که قیمتها در یک روند صعودی یا نزولی، به بسته شدن در کران بالایی و پایینی بازه قیمتی گرایش دارند. به بیان دیگر، قیمتها پیش از بازگشت، تمایل دارند تا در نزدیکی نقاط کف و سقف بسته شوند. اندیکاتور استوکاستیک یکی از اندیکاتورهای بسیار کاربردی در معاملات اسکالپ محسوب میشود.
در این اندیکاتور، دو خط K (به رنگ آبی) و D (به رنگ قرمز) مشاهده میشود. هنگامی که روند کلی صعودی است و خط k، خط D را از پایین به بالا قطع نماید، نقطه مناسبی برای ورود در نظر گرفته میشود. موقعیت خروج از معامله نیز به این صورت است که خط قرمز، خط آبی را در محدوده خط 80، به سمت پایین بشکند.
- معاملات اسکالپ با استفاده از اندیکاتور RSI
اندیکاتور RSI یا شاخص قدرت نسبی یکی دیگر از اندیکاتورهایی است که برای تعیین روند کلی بازار مورد استفاده قرار میگیرد. این اندیکاتور نموداری خطی است که به طور معمول، بین دو سطح 30 و 70 در نوسان است. سطح افقی 30 در اندیکاتور RSI نقش محدودهای حمایتی دارد و به عنوان موقعیتی مناسب برای خرید در نظر گرفته میشود. به عبارت دیگر، زمانی که اندیکاتور RSI به سطح 30 کاهش یابد و سپس روندی صعودی اتخاذ کند، نقطهای مناسب برای ورود خواهد بود.
- معاملات اسکالپ با استفاده از میانگین متحرک (Moving Average)
میانگین متحرک به عنوان یکی دیگر از اندیکاتورهای مهم در روش اسکالپ تریدینگ به شمار میآید. در این اندیکاتور، برای شناسایی روند کلی بازار، از دو میانگین متحرک نسبتاً کوتاهمدت و یک میانگین بلندمدت استفاده میشود.
معاملات اسکالپ در بازار فارکس
معاملات اسکالپ چیزی شبیه به نوسانگیری در بازار بورس ایران است. اما چند تفاوت عمده با نوسانگیری دارد. شناخت این تفاوتها به ما کمک میکند که دقیقتر بتوانیم با معاملات اسکالپ در بازار فارکس آشنا شویم.
در مفهوم اسکالپ، سه عنصر لات، پیپ و اسپرد نقش مهمی دارند. در حقیقت، کسی که میخواهد در بازار فارکس از روش اسکالپ استفاده کند، باید بتواند رابطهای منطقی بین این سه عنصر برقرار کند. پس باید هر کدام از این مفاهیم را به صورت خلاصه بشناسیم و رابطه بین آنها را کشف کنیم.
با ذکر یک مثال، این مفهوم را توضیح میدهیم. حتما با بازی پوکر آشنا هستید و آن را در فیلمهای مختلف دیدهاید. در این نوع بازی، هیچ مبلغی به صورت مستقیم جابجا نمیشود. مثلا قرار نیست که در این نوع بازی، 10000 تومان از فرد بازنده به فرد برنده منتقل شود. در عوض، در این بازی کوینها یا سکههای نمادینی وجود دارند که بین افراد شرکتکننده رد و بدل میشوند. هر یک از این سکهها ارزش معینی دارند.

افراد برای شروع بازی باید این سکهها را بخرند و در نهایت هم میتوانند این سکهها را به پول نقد تبدیل کنند. در بازار فارکس، لات چیزی شبیه به همین مفهوم است. ما با انتخاب لات در بازار فارکس (که هر لات ارزش مشخصی دارد)، میتوانیم برای خرید و فروش اقدام کنیم.
مطمئناً هر چه لات ما بیشتر باشد، به ازای هر پیپ تغییر مثبت یا منفی، سود یا ضرر بیشتری خواهیم داشت. حال فرض کنید که در اسکالپ، ما از لات استاندارد استفاده میکنیم. در این حالت، در مقابل هر تغییر پیپ، ما ده دلار سود یا ضرر میکنیم. به کوچکترین واحد قابل تغییر، پیپ گفته میشود.
سخن آخر
همانطور که پیش از این گفته شد، معامله اسکالپ به عنوان یکی از سریعترین روشهای معاملاتی در بازار شناخته میشود. برای دستیابی به موفقیت در این روش، لازم است اسکالپرها علاوه بر انتخاب بروکر خوب و سریع، نکاتی را نیز مورد نظر قرار دهند. در اینجا، به برخی از این نکات اشاره میکنیم:
- هیچگاه نباید تمام سرمایه خود را درگیر معاملات سازیم. به طور کلی، اصل اول ورود به بازار این است که تنها با بخشی از سرمایه خود که به آن نیاز نداریم، معامله کنیم.
- زمان زیادی را برای یادگیری تحلیل تکنیکال صرف کنیم و تسلط خود در کار با اندیکاتورها را افزایش دهیم.
- همیشه به قدرت نقدینگی انتخابهای خود توجه داشته باشیم، یعنی سهامی را انتخاب کنیم که نقدشوندگی بالایی داشته باشد.
- هر چه نوسانات قیمت سهام انتخابی بیشتر باشد، انجام معامله بر روی آن منطقیتر خواهد بود.
- اسکالپرهای تازه وارد بهتر است در ابتدا تنها بر روی یک سهم تمرکز کنند و به تدریج، دامنه معاملاتی خود را گسترش دهند.
سوالات متداول
اسکالپ تریدینگ یا معاملات اسکالپ سریعترین سبک معاملاتی دستی در نظر گرفته میشود که هدف آن کسب سود در بازه زمانی چند دقیقهای است. در حقیقت، در این روش، معاملهگر با خرید و فروش متعدد سهام در مدت زمان کوتاه، از نوسانات جزئی بازار نیز بهره میبرد. معاملهگرانی که با این استراتژی کار میکنند، روزانه در حدود ۱۰ تا ۱۰۰ معامله انجام میدهند. در این نوع از معاملات، معاملهگران دورههای زمانی بسیار کوتاه را انتخاب کرده و معاملات آنها بین چند ثانیه تا چند دقیقه بیشتر به طول نخواهد انجامید.
معاملهگرانی که از استراتژی اسکالپ استفاده میکنند، «اسکالپر» نامیده میشوند. علاوه بر این که این افراد به سطح بالایی از دانش ریاضی و آشنایی کامل با اصول تحلیل تکنیکال نیاز دارند، ملزم به صرف زمان کافی نیز خواهند بود چون که بررسی تغییرات بازار و اخبار مربوط به آن فعالیتی زمانبر است. خصوصیات مورد نیاز برای انجام معاملات اسکالپ عبارت هستند از:
- سرعت عمل بالا و توانایی برای تصمیمگیری سریع
- تحلیل سریع روند حاکم بر بازار
- تسلط کامل بر اصول تحلیل تکنیکال و برخورداری از تجربه کافی
- انعطاف پذیری در شرایط متغیر بازار
- صرف انرژی و زمان کافی برای یافت یک معامله مناسب
- توانایی برای تحمل استرس و هیجانات بالا
سه مورد از بهترین استراتژیهای اسکالپ تریدینگ که با کمک اندیکاتورها عملی میشوند، عبارت هستند از:
- معاملات اسکالپ با استفاده از اندیکاتور استوکاستیک
- معاملات اسکالپ با استفاده از میانگین متحرک
- معاملات اسکالپ با استفاده از اندیکاتور RSI