کاردانو چیست و نحوه عملکرد آن به چه صورت است؟ هدف از ساخت پروژه کاردانو چیست؟ آینده ارز دیجیتال Cardano چه خواهد شد؟
ارز دیجیتال کاردانو (cardano) با نماد ADA جزو 10 رمز ارز محبوب بازار کریپتو است که یک رقیب جدی برای شبکه اتریوم به حساب میآید. طراحی و الگوریتم منحصر به فرد شبکه cardano باعث میشود تا مقیاس پذیری بالایی در پردازش تراکنشها ایجاد شود. برخی از کارشناسان این پروژه را قاتل اتریوم میدانند. در این مقاله قصد داریم تا همه چیز را در مورد رمز ارز کاردانو بررسی کنیم.
کاردانو چیست؟
کاردانو یک پروژه متنباز (open source) است که با بهرهگیری از بلاکچینی منحصر به فرد، سعی دارد بستری مناسب برای انتقال داراییها و ایجاد قراردادهای هوشمند فراهم کند. هدف از ساخت این پروژه، ایجاد شبکهای با مقیاس پذیری و سازگاری بالا برای توسعه دهندگان است که آنها بتوانند به سادگی کوینها و توکنهای خود را جابجا کنند و به ساخت قراردادهای هوشمند بپردازند.
پروژه cardano نسل سوم بلاکچینهاست. نسل اول، شبکه بیت کوین با مشکلات الگوریتم اثبات کار (proof of work) و مصرف انرژی بالا و نسل دوم، شبکه اتریوم با مشکل مقیاس پذیری پایین هستند. نسل سوم کاردانو است که تلاش میکند تا تمامی مشکلات دو نسل قبلی، یعنی مصرف بالای انرژی و مقیاس پذیری پایین را برطرف کند و به عنوان بهترین بستر برای توسعه قراردادهای هوشمند و نقل و انتقالات داراییها تبدیل شود.
از دیگر نکات قابل توجه در مورد این پروژه، نحوه ساخت آن است. معمولا زمانی که ایده یک پروژه مطرح میشود، توسعه دهندگان در ابتدا نسخه اولیه آن را ساخته و به بازار معرفی می کنند تا بتوانند سرمایه جذب کنند. اما در پروژه cardano در ابتدا دانشمندان و مهندسان جهان طی مقالات مختلفی درباره الگوریتم و عملکرد آن تحقیق و بعد از گذشت دو سال پروژه را راه اندازی و در بازار عرضه کردند. تحقیق بر روی ساخت شبکه cardano در سال 2015 آغاز و در نهایت در سال 2017 این پروژه به بازار معرفی شد.
تاریخچه کاردانو (Cardano)
ایده ساخت شبکه cardano توسط چارلز هاسکینسون (Charles Hoskinson) مطرح شد. هاسکینسون قبل از شروع این پروژه، به عنوان یکی از بنیان گذاران اتریوم با ویتالیک بوترین همکاری میکرد اما به دلیل وجود اختلاف نظرهایی با بوترین، چارلز تصمیم گرفت که ایدههای خود را با ایجاد یک پروژه جدید پیاده سازی کند.
هاسکینسون، خالق کاردانو، برای پیاده سازی دقیق پروژه خود با نهادهای علمی و تحقیقاتی مختلفی همکاری کرد. او قصد داشت تا قبل از عرضه پروژه ADA به بازار، به صورت علمی و پژوهشی تمامی الگوریتمهای شبکه را بررسی کند. در نهایت 3 نهاد در ساخت این پروژه با وی همکاری کردند. این نهادها شامل موارد زیر هستند:
- شرکت IOHK: شرکت توسعه نرم افزار Input Output Hong Kong یا IOHK بر روی طراحی و اجرای بلاک چین کاردانو تحقیق کرده است. این شرکت در سال 2015 توسط هاسکینسون و جرمی وود (Jeremy wood) تاسیس شد. همچنین IOHK قصد دارد تا به صورت کلی در بلاکچینهایی با فناوری جدید مشارکت داشته باشد و در پیشرفت و ساخت آن سهیم شود.
- شرکت Emurgo: Emurgo یک شرکت سرمایه گذاری ژاپنی است که در پروژههای استارت آپی و نوآورانه سرمایه گذاری میکند. این شرکت بودجه 5 ساله پروژه cardano را تامین کرده است.
- شرکت cardano foundation: این شرکت همزمان با ایده پروژه cardano متولد شد. وظیفه این شرکت پشتیبانی، هماهنگی و آموزش عملکرد cardano در سطح عموم جامعه است.
ارز دیجیتال کاردانو (ADA)
رمز ارز آدا، کوین بومی بلاکچین cardano به حساب میآید. نام این ارز دیجیتال از یک ریاضیدان مشهور به نام آدا لاولاس (ada lovelace) در قرن نوزدهم گرفته شده است. کوین آدا با علامت اختصاری یا نماد ADA در بازار کریپتوکارنسی خرید و فروش می شود. در مجموع تعداد 45 میلیارد از این کوین وجود دارد که در حال حاضر حدود 36 میلیارد از آن وارد بازار کریپتو شده است. این رمز ارز در سال 2017 وارد بازار شد و توانست در عرضه اولیه خود حدود 60 میلیون دلار سرمایه جذب کند. کاربردهای رمز ارز آدا در شبکه کاردانو به شرح زیر است:
- به عنوان یک دارایی برای نقل و انتقالات مالی بین کاربران استفاده میشود. فعالان شبکه cardano برای پرداخت یا انتقال پول میتوانند از این کوین استفاده کنند.
- این کوین از الگوریتم اثبات سهام استفاده می کند و قابل استیک است. کاربران میتوانند بدون نیاز به تجهیزات و دستگاههای ماینر، با خرید این رمز ارز به استیک کردن آن بپردازند.
- رمز ارز آدا در بحث حاکمیت شبکه نیز کاربرد دارد و یک کوین حاکمیتی است. کاربران میتوانند با دریافت این رمز ارز، درباره تغییرات شبکه نظر بدهند و در رای گیریها شرکت کنند. این کوین همانند سهام یا اوراق بهادار عمل میکند؛ یعنی هرچه کاربر تعداد کوین بیشتری داشته باشد، قدرت رای بالاتری دارد.
- در بحث کارمزد شبکه و ساخت قراردادهای هوشمند نیز از این کوین استفاده میشود. توسعه دهندگان برای ساخت قراردادهای هوشمند در بستر شبکه cardano باید این کوین را خریداری کنند تا هزینه کارمزد را بپردازند.
قراردادهای هوشمند در کاردانو
قراردادهای هوشمند در لایه CCL بلاکچین کاردانو اجرا میشوند. قراردادهای هوشمند در این لایه کار خود را از سال 2021 و با هارد فورک آلونزو (Alonzo hard fork) آغاز کردند. به کمک این هارد فورک توسعه دهندگان میتوانند با استفاده از قراردادهای هوشمند، به توسعه و ساخت برنامههای غیر متمرکز (DApp) بپردازند.
در حال حاضر توسعه دهندگان برای ساخت قراردادهای هوشمند در بستر cardano، میتوانند از پلتفرمهای پلاتوس (plutus) و مارلو (marlowe) استفاده کنند. برنامه plutus پلتفرمی برای کدنویسی قراردادهای هوشمند و برنامه Marlowe برای ایجاد برنامههای امور مالی غیر متمرکز یا دیفای (Defi) است. پلتفرمهای موجود در cardano قرار است در آپدیت جدید این شبکه ارتقا پیدا کنند و زبان برنامه نویسی Haskell به آن اضافه شود. آپدیت جدید در بخش گوگن، یکی از بخشهای رودمپ پروژه cardano، انجام میشود که در ادامه با نقشه راه این پروژه نیز آشنا میشویم.
کاردانو چگونه کار می کند؟
بلاک چین cardano از دو لایه اجماع و محاسباتی تشکیل شده است. لایه اجماع (CSL) به صورت کامل اجرا و تکمیل شده است و برای انتقال توکنهای کاردانو به صرافیها و کیف پولهای ارز دیجیتال استفاده میشود. لایه محاسباتی (CCL) برای توسعه قراردادهای هوشمند است و توسعه دهندگان میتوانند قراردادهای هوشمند ایجاد کنند.
ویژگی چند لایه بودن بلاکچین این پروژه باعث میشود تا مقیاس پذیری و امنیت بالایی در تراکنشها ایجاد شود. این پروژه برای کاهش میزان مصرف انرژی، از الگوریتم اثبات سهام (proof of stake) استفاده میکند. در واقع کاربران دیگر به عنوان ماینر در شبکه فعالیت نمیکنند و عملیات ماینینگ یا استخراج در این شبکه انجام نمیشود.
عملکرد الگوریتم اثبات سهام در cardano متفاوت و به الگوریتم اوروبروس (ouroboros) معروف است. در الگوریتم اجماع اوروبروس نودها باید در بازههای زمانی تصادفی اقدام به پردازش تراکنشها کنند. به دورههای زمانی تصادفی در این شبکه اسلات (slot) میگویند. بلاکچین کاردانو به صورت تصادفی چند نود را انتخاب میکند تا آنها به پردازش و ساخت بلاکهای جدید بپردازند. نودهای انتخاب شده به عنوان رهبران اسلات در شبکه فعالیت میکنند. رهبران اسلات وظیفه پردازش و تایید تراکنشها را دارند و باید در دورههای زمانی خاص و تصادفی، به پردازش تراکنشها بپردازند.
اگر یک رهبر اسلات در یک دوره اسلات نتواند پردازش انجام دهد (آنلاین نباشد) نمیتواند پاداشی دریافت کند و باید منتظر اسلات بعدی باشد. بعد از تایید تراکنشها توسط رهبران اسلات، دسته دیگری از نودها باید عملکرد رهبران را تایید کنند که این تاییدکنندگان، input endorsers نام دارند. در این حالت این آدرس تراکنشهای تایید شده در شبکه به صورت تصادفی برای این نودها ارسال میشود و بعد از صحت و درستی تراکنش، آن را تایید میکنند.
توکنومیک کاردانو
با این که محبوبیت بلاکچین کاردانو و ارز ادا بر کسی پوشیده نیست اما، شما به عنوان یک سرمایه گذار بلند مدت، باید از توکنومیک و نقش ارز ADA در اکوسیستم آن آگاه شوید. ارز کاردانو حداکثر 45 میلیارد توکن قابل عرضه دارد که در زمان نوشتن این مقاله، 36 میلیارد واحد از این توکنها در گردش هستند.
در زمان آغاز کار این بلاکچین و ایجاد اولین بلاک آن (Genesis)، حدود 26 میلیارد واحد توکن در جریان عرضه اولیه کوین (ICO) به کاربران فروخته شد که معادل 20% کل توکنهای کاردانو است. حدود 5 میلیارد واحد آن نیز در بین اعضای تیم و سازمانهای همکار توزیع شد. باقیمانده آن به عنوان رزرو برای فرآیند استیک کاردانو در نظر گرفته شده است که با استیک ارزهای ادا، امکان کسب این توکنها وجود دارد.
بر اساس سیاست انبساط پولی فعلی آنها، در هر دوره 0.3% توکنهای رزرو آزاد میشوند که با در نظر گرفتن تعداد توکن ها، این ارز سالیانه 2% تورم دارد. البته این تورم تا زمان عرضه شدن همه توکنهای مانده ادامه پیدا خواهد کرد.
سیاست پولی انبساطی که در این ارز دنبال میشود از نوع خطی نیست بلکه هرچه توکنهای بیشتری عرضه شوند، سرعت عرضه توکنهای ADA باقیمانده کمتر خواهد بود. لازم به ذکر است بیشتر پاداشهای توزیع شده در بین کسانی که استیک کردهاند، از محل کارمزد تراکنشها تامین میشود که ارتباط مستقیمی با میزان اتخاذ این ارز دارد.
اقتصاد درونی
در هنگام مطالعه و بررسی ارز دیجیتال کاردانو لازم است به اکوسیستم آن توجه ویژهای شود. با دانستن میزان اتخاذ ارز ADA میتوانید چشم انداز بهتری از سرمایه گذاری خود کسب کنید. به طور کلی در اکوسیستم کاردانو سه بخش مهم در کاربری ارز ادا موثر هستند:
- استیک: کاربران با استیک کردن داراییهای خود بر روی نودهای اعتبارسنج (Validator)، میتوانند درآمد کسب کنند.
- کارمزدها: اپلیکیشن های غیر متمرکز موجود در بستر Cardano، تاثیر مهمی در افزایش تعداد تراکنشهای این شبکه دارند.
- حاکمیت: به صورت خلاصه هرچه ارز ADA بیشتری در کیف پول خود هولد کنید، قدرت رای گیری شما در شبکه و تصمیم گیری برای پیشنهادهای توسعه کاردانو پررنگتر خواهد بود.
نودهای اعتبارسنج کاردانو (اپراتورهای استخر استیک) و کسانی که بر روی آنها سرمایه گذاری کردهاند، در هر Epoch بر روی شبکه کاردانو پاداش دریافت میکنند. هر دوره Epoch در این شبکه 5 روز است و پاداشهای توزیع شده ترکیبی از رزرو استیک و کارمزدهای تراکنشها است. از این دو منبع درآمدی، 20% از آن در یک خزانه ذخیره میشود و 80% باقیمانده نیز بین نودها و کاربران توزیع خواهد شد.
ولت خزانه که در انجمن با نام گلدان (Pot) شناخته میشود برای اهداف توسعه پروژه، بهبود سیستمها، سرمایه گذاری بر روی پروژههای رای گیری شده و به طور کلی، استیک کردن در شبکه کاردانو به منظور اطمینان از پایداری و امنیت شبکه استفاده میشود.
استیک کاردانو چیست؟
به طور خلاصه در سیستم اثبات سهام کاردانو (POS)، استیک کردن ارز ADA نقش مهمی ایفا میکند. استیک کردن کاردانو و مقدار آن به صورت مستقیم بر روی توانایی یک نود برای باز کردن بلاکهای بلاکچین تاثیر دارد. لازم به ذکر است استیک داراییها در بلاکچینهای با مکانیزم اجماع POS یک شمشیر دو لبه است.
در صورتی که نود مورد نظر یا بهتر است بگوییم استخر استیکی که ارز ادا را در آن استیک کردهاید، در تایید تراکنشهای شبکه رفتار خرابکارانه یا متقلبانه از خود نشان دهد، داراییهای استیک شده به عنوان جریمه ضبط خواهند شد. به همین دلیل در هنگام استیک باید به نود انتخاب شده دقت کنید.
ارز کاردانو استیک شده در استخرهای استیکینگ قابل خرج کردن نیست چرا که به عنوان یک تعهد برای رفتار درست در تایید تراکنش، مورد استفاده قرار میگیرد. مانند ضمانت تایید تراکنش به آن نگاه کنید، در ازای این ضمانت، شما در بازه سالیانه پاداش دریافت خواهید کرد.
در بلاکچین کاردانو مانند بسیاری از بلاکچینهای با مکانیزم اثبات سهام، میزان پاداش شما ارتباط مستقیمی با مقدار ارزهای استیک شده دارد. قبل از سرمایه گذاری بر روی کاردانو و ورود به استیک باید در مورد میزان بازدهی نودهای آن تحقیق کنید چرا که درآمد حاصل از تراکنشها و استیک ثابت نیست.
استخر استیک کاردانو چگونه کار میکند؟
استخر استیکینگ (Staking Pool) محلی است که سرمایه گذاران کاردانو در آن ارز ADA استیک میکنند. به طور کلی کاربران این شبکه برای مشارکت، استیک و تایید مستقیم تراکنشها دو راه دارند.
- روش اول این است که صاحب یک نود اعتبارسنج شوید. در این حالت شما سرورهای نود اعتبارسنج راه اندازی میکنید که فرایند تایید تراکنشهای شبکه را انجام میدهند. از آنجایی که این سرورها کل شبکه کاردانو را دانلود میکنند، کانفیگ سرور مورد نظر باید بالا باشد.
- اما روش دوم ایجاد یک استخر استیک است. اپراتور استخر استیک کسی است که کوینهای استیک شده از سوی سایر کاربران را برای یک استخر دیگر نمایندگی میکند. شما میتوانید استخر خصوصی خود را ایجاد کنید یا در حالت عمومی امکان ملحق شدن دیگران را فراهم کنید.
رودمپ یا نقشه راه کاردانو
طبق roadmap یا نقشه راه پروژه، شبکه کاردانو قرار است در پنج مرحله تکمیل شود. این مراحل به صورت خلاصه به شرح زیر است:
- بایرون (byron): فاز اولیه پروژه و معماری اصلی شبکه در مرحله بایرون ایجاد شد. در این مرحله زمانی که آزمایشهای اولیه شبکه با موفقیت گذرانده شد، شبکه cardano به صورت رسمی کار خود را شروع کرد. این مرحله در سپتامبر 2017 اتفاق افتاد و تیم توسعه پروژه به صورت رسمی cardano را به بازار کریپتو معرفی کردند.
- شلی (shelley): فاز دوم پروژه به منظور تمرکززدایی از شبکه کار خود را شروع کرد. در این فاز کاربران میتوانند استیکینگ رمز ارز آدا، امکان ساخت استخر و فعالیت به عنوان نودهای شبکه را اجرا کنند. این فاز در جولای سال 2020 تکمیل شد.
- گوگن (Goguen): فاز سوم پروژه در حال اجراست و هنوز تکمیل نشده است. در این فاز امکان نوشتن قراردادهای هوشمند، ساخت توکن های NFT و توسعه برنامه های غیر متمرکز در شبکه اضافه میشود. این فاز مهم ترین بخش نقشه راه cardano است. زیرا به کمک این بخش پروژه میتواند با شبکههای بزرگی همچون اتریوم، پولکادات و سولانا رقابت کند.
- باشو (basho): فاز چهارم این پروژه بر روی مقیاس پذیری تمرکز دارد. این فاز قرار است تا هارد فورک و آپدیتهای جدید بلاکچین شبکه را ارتقا دهد و عملکرد بهتری برای آن ایجاد کند.
- ولتر (voltaire): فاز پنجم این پروژه بر روی بحث رای گیری، سیستم حاکمیت و خزانه داری فعالیت میکند. در واقع در این فاز نحوه رای گیری در سیستم حاکمیتی پروژه و دموکراسی حاکم بر آن بررسی میشود.
مزایای رمز ارز کاردانو (Cardano)
- ریاضیدانان و دانشمندان مختلفی در سطح دنیا بر طبق نظریههای علمی در این پروژه کار کردهاند. این موضوع باعث شده که پروژه cardano یکی از بهترین فناوریهای بلاکچین را داشته باشد. در حال حاضر تیم توسعه این پروژه در حال همکاری با سایر دانشگاهها برای برطرف کردن مشکلات این شبکه است.
- میزان مصرف انرژی در الگوریتم اجماع کاردانو بسیار ناچیز است. این پروژه به دلیل پیروی از الگوریتم اثبات سهام، فرآیند استخراج را اجرا نمیکند و نودهای شبکه بدون نیاز به مصرف بالای انرژی، میتوانند در پردازش شبکه مشارکت داشته باشند.
- تیم توسعه این پروژه در تلاش است تا چارچوبهای قانونی و مالیاتی را رعایت کرده و از نهادهای قانون گذار مجوز دریافت کند. با توجه به بحث قانون گذاری در دنیای کریپتوکارنسی، تیم cardano اگر بتواند مجوزهای لازم را دریافت کند، یکی از اصلیترین مشکلات پیش روی شبکههای بلاکچینی را برطرف میکند و میتواند جزو اولین پروژههایی باشد که به صورت قانونی فعالیت میکند.
- وجود ساختار چند لایه در شبکه اصلی و الگوریتم اجماع اوروبروس باعث ایجاد امنیت بالایی در این پروژهها میشود. همچنین الگوریتمهای cardano سرعت تراکنش بالایی را در شبکه ایجاد میکنند.
معایب رمز ارز کاردانو (Cardano)
- کاربران مبتدی به دلیل تکنولوژیها و الگوریتمهای پیچیدهای که در این پروژه به کار گرفته شده است به راحتی نمیتوانند از این شبکه استفاده کنند.
- در نقشه راه و وایت پیپر cardano، اهداف مختلفی مشخص شده است. متاسفانه تیم توسعه این پروژه همواره در رسیدن به این اهداف با تاخیر عمل میکنند و بروزرسانیهای این پروژه بسیار کند پیش میرود. این موضع مهم ترین نقطه ضعف این پروژه است.
- در حال حاضر cardano به دلیل عملکرد مناسب بلاکچین و سرعت تراکنش بالا، هنوز در رقابت با پروژههای بزرگی همچون اتریوم، ترون، پولکادات و … قرار دارد و حذف نشده است. اما به صورت کلی رقابت با چنین پروژههایی بسیار دشوار است و تیم توسعه این پروژه باید با سرعت بالاتری مشکلات شبکه خود را برطرف کنند.
نحوه خرید و فروش ارز کاردانو
در حال حاضر رمز ارز آدا (کوین شبکه cardano) در جایگاه هشتم محبوبترین ارزهای دیجیتال بازار قرار گرفته است. این موضوع باعث میشود تا تقریبا تمامی صرافیهای متمرکز و غیر متمرکز بازار کریپتو این رمز ارز را در لیست کوینها و توکنهای خود قرار دهند. اگر قصد خرید و فروش ارز دیجیتال کاردانو را دارید، میتوانید به صرافیهای بزرگی همچون بایننس (binance)، یونی سواپ (uniswap)، کوکوین (kucoin)، صرافی پنکیک سواپ (pancakeswap)، کوین بیس (coinbase) و کراکن (kraken) مراجعه کنید.
بهترین کیف پول های ارز دیجیتال کاردانو
گام بعدی در سرمایه گذاری بر روی ارز کاردانو، شناخت کیف پولهای آن است. برای ذخیره و هولد کردن این رمز ارز، بهتر است آنها را به یک کیف پول امن منتقل کنید. کیف پول های تراست ولت (trust wallet)، متامسک (metamask)، اکسودوس (exodus)، اتمیک ولت (atomic wallet) و کیف پول لجر (ledger) جزو بهترین کیف پولها برای ذخیره رمز ارز ADA به حساب میآیند.
علاوه بر کیف پولهای ذکر شده، کیف پولهای مخصوص شبکه cardano نیز امنیت بالایی دارند. کیف پولهای نرم افزاری دِدالوس (deadalus) و یوروی (yoroi) کیف پولهای رسمی اکوسیستم cardano به حساب میآیند و امکان استیک رمز ارز ada در آنها وجود دارد. همچنین کاربران میتوانند کیف پولهای دیگری را به این کیف پول متصل کنند. به عنوان مثال کاربر میتواند رمز ارزهای ADA را از تراست ولت برداشت کرده و به صورت مستقیم به این کیف پولها واریز کند و به استیک کردن آنها بپردازد.
البته فرآیند استیک کردن در سایر کیف پولها نیز انجام میشود. اما در کیف پولهای ددالوس و یوروی مقدار کارمزد شبکه کمتر است. اگر به دنبال کارمزدهای کمتری هستید، پیشنهاد میشود از کیف پولهای ددالوس و یوروی استفاده کنید. اما اگر بحث امنیت برای شما مهمتر است؛ استفاده از کیف پولهای سخت افزاری لجر برای استیک رمز ارز آدا بهتر است.
پروژه های بزرگ رمز ارز کاردانو Cardano
مقیاس پذیری و سازگاری آن با محیط زیست موضوعی است که افراد زیادی در شبکههای اجتماعی و بازار ارزهای دیجیتال جذب کاردانو شدهاند. پس از عرضه قرارداد هوشمند در این شبکه، کاردانو قدرت واقعی خود را به نمایش گذاشته است. در ادامه به معرفی برخی از بهترین اپلیکیشنهای موجود بر بستر بلاکچین کاردانو می پردازیم.
- MineSwap
هر اکوسیستم غیرمتمرکزی که از قراردادهای هوشمند پشتیبانی میکند مسلما یک صرافی غیر متمرکز (DEX) نیاز خواهد داشت. در شبکه اتریوم صرافی یونی سواپ و در بایننس، صرافی پنکیک سواپ حکومت میکند اما در شبکه کاردانو MineSwap حرف اول را میزند. به نظر میرسد داشتن یک صرافی غیر متمرکز در پروتکل لایه 1 به عنوان سنگ بنای آن اکوسیستم است. این صرافی با یک صرافی غیرمتمرکز دیگر با نام SundaeSwap در رقابت است که در حال حاضر قهرمان ما MineSwap است. - Ardana
یک پلتفرم دیفای قدرتمند دیگر در اکوسیستم کاردانو که میتواند تاثیر مثبتی بر روی قیمت کاردانو داشته باشد، Ardana است. به لطف این پلتفرم، اکوسیستم ADA استیبل کوین خود را دارد که در صرافی غیرمتمرکز DanaSwap کاربرد دارد. حتی شما میتوانید در قالب استیبل کوین dUSD، وام دریافت کنید. این استیبل کوین در اقتصاد کاردانو اولین استیبل کوین تکمیل شده است که باعث تسهیل معاملات در صرافی های بلاک چین کاردانو خواهد شد. - MELD
اپلیکیشن غیرمتمرکز MELD یک پروژه بر بستر بلاکچین کاردانو است که از اولین روزهای شکل گیری پلتفرم دیفای (DeFi) این بلاکچین حضور داشته است. به دلیل کمپینهای تبلیغاتی قدرتمند و تلاش تیم توسعه دهنده آنها، این پلتفرم توانست در اولین ماههای فعالیت خود بیش از 600 میلیون ارز آدا را در استخر استیک خود قفل کند. از نظر کاربرد، این اپلیکیشن یک پروژه بانکی محسوب میشود که امکان قرضدهی و دریافت وام را برای کاربران کاردانو در یک بستر غیرمتمرکز و بدون واسطه فراهم میکند.
مقایسه ارز کاردانو و اتریوم
در مقایسه کاردانو و اتریوم از نظر مقیاس پذیری، کاردانو حرف بیشتری برای گفتن دارد با این حال اتریوم نیز در سالهای اخیر تلاش زیادی برای اتخاذ مکانیزم POS و بهبود عملکرد شبکه خود داشته است. در گذشته از اتریوم به دلیل مکانیزم POW و ماینرهای آن، به عنوان دشمن محیط زیست یاد می شد. اما اکنون با گامهای بزرگی که برای تغییر مکانیزم اجماع خود برداشته است، طرفداران بیشتری به سوی آن جذب شدهاند.
در طرف دیگر کاردانو به دلیل مصرف پایین انرژی، خود را دوستدار محیط زیست معرفی میکند و سعی دارد بین بلاک چین و محیط زیست یک ارتباط مسالمت آمیز شکل دهد. از نظر زبان برنامه نویسی قرارداد هوشمند اتریوم از زبان Solidity استفاده میکند که اکنون در میان بسیاری از پلتفرمهای قرارداد هوشمند فضای بلاکچین رایج است اما زبانهای مورد استفاده در کاردانو به دلیل سختی در یادگیری و استفاده، طرفداران زیادی ندارد.
وقتی صحبت از سرعت تراکنش و شبکه میشود، کاردانو با سرعت 2.5 میلیون TPS مسلما نه تنها اتریوم بلکه هر بلاکچین دیگری را مغلوب میکند. اما اتریوم در نسخه POW می توانست 30 تراکنش در ثانیه انجام دهد اما در برنامه توسعه خود در نسخه اتریوم 2.0 هدف 100,000 در ثانیه را تعیین کرده است.
از نظر فضای اکوسیستم و اپلیکیشنهای غیر متمرکز اتریوم حرف بیشتری برای گفتن دارد. در حال حاضر بیش از 3,000 اپلیکیشن غیرمتمرکز بر روی شبکه اتریوم میزبانی می شوند در حالیکه برای کاردانو کمی بیشتر از 1,000 است. کارمزد انتقال ارز ADA، حدود 0.16 تا 0.17 واحد ADA است. در نسخه 1 اتریوم این کارمزد گاهی به چند صد دلار می رسید اما پس از مرج اتریوم و حذف ماینرها، کارمزدها حدود 1 دلار است.
سخن پایانی
«کاردانو چیست؟» Cardano یک شبکه بلاکچین متن باز است که تلاش می کند بستری مناسب برای ساخت قراردادهای هوشمند و تبادلات مالی ایجاد کند. این پروژه نسل سوم شبکههای بلاکچین است که در تلاش است مشکلات مقیاس پذیری، سرعت تراکنش و میزان مصرف انرژی برای پردازش تراکنشها را برطرف کند.
cardano در حال حاضر با پروژههای بزرگی همچون اتریوم و پولکادات در حال رقابت است. در شبکه اتریوم تعداد برنامههای غیر متمرکز (Dapp) بسیار بیشتر از شبکه کاردانو است. همچنین حجم سرمایه بازار اتریوم چندین برابر بزرگتر از حجم سرمایه بازار cardano است. با این حال سرعت تراکنش کاردانو بیشتر از اتریوم است و این شبکه هنوز برای رقابت و تصاحب جایگاه اتریوم شانس دارد.
اگر در آپدیتهای آینده cardano، توسعه دهندگان و برنامه نویسان بیشتری وارد این شبکه شوند، قیمت رمز ارز آدا در آینده با رشد همراه خواهد شد. اما اگر تیم توسعه این پروژه با تاخیر عمل کند و نتواند انتظارات سرمایه گذاران را برآورده کند، سرنوشت این پروژه نابودی خواهد بود.
سوالات متداول
ارز دیجیتال کاردانو کوین است یا توکن؟
ارز دیجیتال آدا، کوین بومی شبکه cardano است. این رمز ارز به دلیل آن که دارای بلاک چین منحصر به فرد است، یک کوین به حساب می آید.
چگونه کاردانو استخراج کنیم؟
شبکه cardano از فرآیند استخراج یا ماینینگ پشتیبانی نمی کند. این شبکه از الگوریتم اثبات سهام استفاده می کند و کاربران با خرید حداقل 5.5 کوین ADA، می توانند در استیکینگ شبکه مشارکت داشته باشند. استیک این رمز ارز از طریق استخرهای استیکینگ امکان پذیر است و کاربر می تواند برحسب میزان رمز ارز آدا، از شبکه پاداش بگیرد. کاربران می توانند با مراجعه به cardanojournal.com عملکرد استخرهای استیکینگ ADA را بررسی و بهترین آن را انتخاب کنند.
آیا در cardano فرآیند توکن سوزی اجرا می شود؟
توکن سوزی فرآیندی است که در آن شبکه تعدادی از توکن ها را به یک آدرس ارسال می کند. آدرس ارسال شده نمی تواند توکن ها را خرید و فروش کند و در نتیجه توکن ها حذف می شوند. در حال حاضر شبکه cardano این فرآیند را انجام نمی دهد و هاسکینوس، سازنده این شبکه با این فرآیند مخالف است. او معتقد است که توکن سوزی تنها در کوتاه مدت قیمت ارز دیجیتال آدا را افزایش می دهد اما در بلندمدت تاثیر چندانی ندارد.
آیا cardano شت کوین است؟
خیر. شت کوین به رمز ارزهایی گفته می شود که تیم توسعه و نقشه راه مشخصی نداشته باشند. پروژه cardano دارای تیم توسعه باتجربه، وایت پیپر و نقشه راه مشخصی است. همچنین این پروژه در زمان های آینده قرار است آپدیت های مختلفی را برای توسعه شبکه خود اجرا کند.